Bułki ze słodkich ziemniaków (do hamburgerów)
Porcje Czas przygotowania
4bułki 20min
Czas gotowania
80oczekiwania
Porcje Czas przygotowania
4bułki 20min
Czas gotowania
80oczekiwania
Składniki
Na ciasto
Na glazurę
Sposób przygotowania
  1. Zmielone nasiona lnu wymieszaj z 2 łyżkami wody, odstaw i pozostaw do namoczenia na 10 minut. W oddzielnym naczyniu wymieszaj drożdże i cukier, ciepłą wodę i wegańskie mleko i odstaw na 10 -15 minut.
  2. Puree z słodkiego ziemniaka i wymieszaj z zaczynem drożdżowym siemieniem lnianym i olejem. Tak przygotowaną płynną masę dodaj do mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrabiaj ciasto rękoma przez 10 minut na posypanym mąką blacie. Umieść w misce i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. Podziel ciasto na ćwiartki. Każdy kawałek ciasta lekko spłaszcz, złóż brzegi do środka, odwrócić i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra/dół). Wymieszaj razem roślinne mleko i syrop klonowy. Posmaruj bułki burgerowe glazurą, posyp makiem i piecz przez 20 minut, aż powierzchnia będzie lekko zarumieniona, ale bułki nadal będą lekko odchodzić od ręki po naciśnięciu
Pozostałe informacje

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu „Tydzień na weganie”: https://vegan-taste-week.de/

© Zdjęcie: Nadine Horn & Jörg Mayer