Chleb zmieniający życie
Oto przepis na doskonały chleb bezglutenowy – zwarty, sycący i pełen nasion. Co więcej, receptura jest bardzo prosta, właściwie wystarczy nasiona wymieszać, chwilę poczekać i wrzucić do foremki.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzej do 185 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszaj w dużej misce. W szklance wymieszaj wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlej płynne składniki do suchych i dokładnie mieszaj przez kilka minut. Uwaga: odstaw na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów.
  2. Keksówkę posmaruj cienko olejem kokosowym i przełóż do środka masę z ziarenek. Piecz przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjmij z piekarnika, odstaw na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjmij z foremki i zostaw aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Krój cienkim i ostrym nożem.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Chleb zmieniający życie pochodzi z blogu Jadłonomia.

Foto © Canva