Domowa przyprawa piernikowa
Kupne przyprawy piernikowe często pełne są wypełniaczy, takich jak mąka czy cukier. Domowa przyprawa piernikowa nadaje się jako dodatek do: budyni jaglanych, ciasteczek, ciast, kremów i koktajli czekoladowych.
rodzaj dania
Przetwory
,
Sosy / marynaty
rodzaj kuchni
Polskie
allergen/składnik
Bez glutenu
,
Bez orzechów
,
Bez soji
,
O niskiej zawartości tłuszczu
okazja
Święta Bożego Narodzenia
cecha
Szybkie
stil
Klasyczne i podstawowe przepisy
Składniki
4
łyżki
mielonego cynamonu
możesz użyć kory
2
łyżki
imbiru mielonego
2
łyżki
goździków
3
łyżki
kardamonu
w łupinkach
1
łyżka
gałki muszkatołowej
lub całe ziarno
1
łyżka
ziela angielskiego
1
łyżka
kolendry
w ziarnach
3
sztuki
gwiazdek anyżu
1
łyżeczka
pieprzu w ziarnach
Sposób przygotowania
Z kardamonu i anyżu wyłuskaj nasiona i umieść je w blenderze wysokoobrotowym lub młynku do kawy
Dodaj goździki, pieprz, kolendrę i ziele angielskie. Zblenduj lub zmiel razem.
Dodaj imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj dokładnie.
Gotową przyprawę przechowuj w szczelnym słoiczku.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Domową przyprawę piernikową pochodzi z blogu
Veganbanda
.
Foto © Canva