Dyniowy chleb
Jest to przepis dla osób szczególnie dbających o zdrowie. Poza tym, że chleb ten jest bezglutenowy, charakteryzuje się on małą zawartością tłuszczu, jest bogaty w witaminy i minerały oraz wybornie smakuje.
Porcje Czas przygotowania
8porcji 2godziny
Porcje Czas przygotowania
8porcji 2godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Podgrzej w garnku mleko, ale nie za bardzo. Teraz wymieszaj podgrzane mleko z suchymi drożdżami i syropem klonowym. Wsyp do miski mąkę ryżową, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
  2. Jak tylko w drożdżach pojawią się bąble, wlej masę do mąki i ugnieć rękoma zwarte ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt mokre lub suche, dodaj odpowiednio więcej mleka roślinnego lub mąki. Tak przygotowane ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny aby wyrosło.
  3. Następnie dodaj mus dyniowy i ponownie ugnieć ciasto. Jeśli ciasto jest za mokre, dodaj mąki, po czym odstaw na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce. Ponownie ugnieć i przełóż ciasto do prostokątnej formy (silikonowej lub innej wcześniej natłuszczonej). Podgrzej piekarnik do 180 stopni (góra i dół) i postaw na dole piekarnika miskę z gorącą wodą. Piecz chleb około 30-40 minut. Smacznego!
Pozostałe informacje

Ten przepis na Dyniowy chleb pochodzi z blogu Healthy Lena.

Foto © Healthy Lenaten