Falafel
Wyglądem przypominają małe kotleciki, smakiem i aromatem – orientalną kuchnię. Z zewnątrz chrupiące, w środku przyjemnie miękkie – wyśmienicie pasują do sałatki i hummusu. Doskonały pomysł na zdrową, bezglutenową przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ciecierzycę namocz na noc, przepłucz zimną wodą i zmiel. Nasiona kolendry i kuminu utrzyj w moździerzu (gotowego proszek bo nie ma takiego smaku i zapachu).
  2. Do ciecierzycy dodaj sproszkowane nasiona, posiekaną drobno natkę, sól, sodę, wyciśnięty czosnek i cynamon i dobrze całość wyrób. Uformuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego (trzeba trochę masę pomiętosić w ręku by się spoiła) i smaż na oleju często obracając aż się zrumienią.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Falafel pochodzi z blogu Weganon.

Foto © naltik, Adobe Stock