Gnudi- delikatne kluseczki z tofu i semoliny
Gnudi- delikatne kluseczki z tofu i semoliny to włoska przystawka, ale również dodatek do dania głównego o aromacie szałwi z dodatkiem cytrynowego posmaku przygotowana specjalnie dla restauracji Leonardo Verde.
Porcje Czas przygotowania
4porcje 30minut plus kilka godzin na „dojrzewanie” klusek
Porcje Czas przygotowania
4porcje 30minut plus kilka godzin na „dojrzewanie” klusek
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Nerkowce zmiksować na gładko z tofu, doprawić płatkami drożdżowymi, skórkami i sokiem z cytryny i solą.
  2. Formować kluseczki otaczając masę w semolinie, pozostawić w niej kluseczki na kilka godzin. Gotować we wrzątku 2 minuty. Podawać z oliwą i szałwią.
  3. Przepis na oliwę: 1 pęczek szałwii, pol szklanki oliwy. Do zimnej oliwy wrzucić listki szalwii, wstawić na mały gaz. Zestawić z ognia gdy szałwia zacznie się smażyć, położyć na gnudi.
Pozostałe informacje

Ten przepis na  Gnudi- delikatne kluseczki z tofu i semoliny przygotowała Maja Wirowska dla Leonardo Verde

Foto: © Magdalena Kata