Grillowany ananas w sosie chilli
Grillowany-smażony ananas po azjatycku to błyskawiczne danie, które na pewno przypadnie do gustu fanom pikantnych słodko-kwaśnych potraw.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ananasa pokrój na średnie lub duże kawałki. Dobrej jakości patelnię (grillową lub zwykłą) z nieprzywierającą powłoką porządnie rozgrzej (bez dodawania tłuszczu) na dużym ogniu i wrzuć ananasa – w tym momencie powinno być słychać syczenie, to znak, że patelnia była odpowiednio gorąca. Ananasa smaż na średnim ogniu po kilka minut z obu stron, aż na jego powierzchni pojawią się brązowe paski. Gorące kawałki owoca przełóż do miski, dodaj dowolną ilość słodkiego sosu chili, orzechy, sezam oraz posiekaną dymkę i wymieszaj.
  2. Podawaj na ciepło lub na zimno np. z ryżem brązowym, kaszą jaglaną lub komosą ryżową.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Grillowany ananas w sosie chili pochodzi z blogu wegepedia.

Foto © wegepedia