Gulasz z seitanem i warzywami
Gulasz to niewątpliwie klasyk w polskiej kuchni. Ten przepis na Gulasz z seitanem i warzywami pokazuje jak łatwo zweganizować tę potrawę, tak aby nie zatraciła swojego wyjątkowego smaku i aromatu.
Porcje
5porcji
Porcje
5porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Na dużej patelni/woku/garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i pieczarki. Smaż do lekkiego zeszklenia i przełóż do miseczki.
  2. Gluten pszenny połącz z chilli i kozieradką, dodaj chlust wody i wyrób ciasto, ew. dolewając wody. Z powstałej masy uformuj długi wałeczek i nożyczkami potnij go na 1-2 cm kawałki. Każdy z kawałeczków ułóż osobno (nie powinny się stykać, bo się skleją) i spryskaj lub polej odrobiną octu balsamicznego. Wrzuć na patelnię, na której smażyła się cebulka z pieczarkami. Smaż do lekkiego zrumienienia z obu stron (nie dodawaj już żadnego tłuszczu!). Do zrumienionego seitana dodaj usmażone wcześniej: cebulkę i pieczarki oraz pozostałe warzywa: paprykę oraz bakłażan. Całość duś pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby dolej przegotowaną wodę.
  3. Gdy wszystkie składniki już zmiękną dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Następnie stale mieszając dodaj jogurt oraz posiekany drobno koper. Duś do uzyskania gęstej konsystencji. Podawaj z ryżem/kaszą/ziemniakami/makaronem.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Gulasz z seitanem i warzywami pochodzi z blogu Mniu Mniu.

Foto © Mniu Mniu.