Jest to danie proste i tanie w przygotowaniu. Tu w wersji świątecznej, czyli z musem jabłkowym, cydrem i syropem klonowym – nigdy nie spojrzysz już na łazanki w ten sam sposób.
Na dnie dużego garnka rozgrzej olej roślinny. Cebulę pokrój w kostkę, jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Tak przygotowane dodaj na dno garnka i smaż przez 1 – 2 minuty.
Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy i smaż kolejne 3 – 5 minut do czasu, aż cebula będzie złota i słodka.
Kiszoną kapustę opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka, wlej cydr i gotuj bez przykrycia przez 10 – 12 minut do czasu, aż cydr odparuje. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 45 – 60 minut.
W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj makaron na łazanki, następnie bardzo dokładnie przelej go zimną wodą, a kiedy kapusta będzie gotowa dodaj go do garnka i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, najlepiej smakuje następnego dnia.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Łazanki jabłkowe pochodzi z blogu Jadłonomia.