Marcepan
Porcje Czas przygotowania
500gram 20minut
Czas oczekiwania
10godzin
Porcje Czas przygotowania
500gram 20minut
Czas oczekiwania
10godzin
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Migdały zaparz gorąca wodą, odstaw na kilka minut, a następnie obierz ze skórki.
  2. Poczekaj, aż migdały dobrze wyschną, następnie zmiel je w mikserze na mąkę migdałową i wymieszaj z pozostałymi składnikami, do powstania zwartej masy.
  3. Na blacie roboczym posypanym cukrem pudrem uformuj z masy wałek o grubości ok. 1 cm i pokrój na kawałki o długości 2 cm.
  4. Pozostaw kawałki do wyschnięcia na blasze do pieczenia na około 10 godzin, a następnie przechowuj w szczelnym pojemniku. Marcepan najlepiej przechowywać w lodówce.
  5. Oczywiście, jeśli chcesz, możesz oblać marcepan czekoladą lub nadać mu inne smaki, np. dodając aromat pomarańczowy.
Pozostałe informacje

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu „Tydzień na weganie”: https://vegan-taste-week.de/

© Zdjęcie: HandmadePictures – Adobe Stock