Mazurek (nie tylko) wielkanocny
Porcje Czas przygotowania
8porcji 60minut
Porcje Czas przygotowania
8porcji 60minut
Składniki
Na ciasto
Na krem orzechowy
Na krem czekoladowy
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Daktyle zalej gorącą wodą (całość – zarówno do masy czekoladowej, jak i orzechowej).
  2. Z podanych składników zagnieć ciasto. Stopniowo dodawaj po 1 – 2 łyżki zimnej wody cały czas zagniatając. Gdy powstanie elastyczne ciasto włóż je do lodówki na co najmniej pół godziny.
  3. Do naczynia blednera wrzuć wszystkie składniki na krem orzechowy (z daktyli odlej wodę). Zblenduj aż do połączenia składników.
  4. Schłodzone ciasto przełóż na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem papieru i rozwałkuj na płaski placek. Nakłuj widelcem w kilku miejscach. Włóż do piekarnika i piec przez około 15 minut do momentu, aż będzie dobrze podpieczone.
  5. W tym czasie przygotuj krem czekoladowy. Odsączone z wody daktyle zmiksuj z mlekiem. Przenieść do garnka, podgrzej, aż zacznie parować. Wyłącz palnik, dodaj połamaną czekoladę, cynamon i sól. Wymieszaj do rozpuszczenia.
  6. Upieczony spód schłodź, posmaruj kremem orzechowym, na to połóż krem czekoladowy, możesz posypać ulubionymi orzechami.
  7. Ciasto to długo wytrzymuje swoją świeżość. Możesz je przygotować nawet tydzień przed świętami.