Gefüllte Paprika mit Grünkern vegan
Ta nadziewana papryka to pełna smaku i aromatu wegańska potrawa, która dzięki zielonemu orkiszowi jest również sycąca.
Porcje
2porcje
Porcje
2porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Odkrój górną część papryki, wykrój gniazdo nasienne i białe błonki. Pokrój drobno odkrojoną górę papryki, ogonek odetnij. Obierz cebulę i drobno posiekaj.
  2. Rozgrzej olej w garnku i podsmaż drobno pokrojone góry papryki oraz cebulę, dodaj ziarna orkiszu i krótko podsmaż, następnie dolej bulion warzywny. Gotuj mieszając około 5 minut na małym ogniu. Teraz taką orkiszową masę porządnie dopraw koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  3. Posiekane pomidory dopraw ziołami, solą i pieprzem i wylej do naczynia żaroodpornego. Następnie napełnij papryki orkiszową masą i ułóż na pomidorach w naczyniu żaroodpornym.
  4. Piecz w piekarniku około 25-30 minut w temp. 190 stopni lub 170 stopni z termoobiegiem.
  5. Do tego pasuje znakomicie ryż lub makaron. Polecamy posypać świeżą bazylią lub tymiankiem.
Pozostałe informacje

Ten przepis na nadziewaną paprykę pochodzi z blogu Vegan 50plus.

Foto © vegan50plus.wordpress.com