Owsiana kostka z rabarbarem
Oto propozycja smacznego, bezglutenowego deseru – przyjemnie kwaskowy rabarbar, z dodatkiem kwiatów dzikiego bzu, otulony lekkim owsianym ciastem.
Składniki
Ciasto:
Masa rabarbarowa:
Sposób przygotowania
  1. Masa rabarbarowa: rabarbar pokrój w kostkę, dodaj kwiaty bzu (bez zielonych ogonków), cukier lub syrop i wodę. Gotuj pod przykryciem w garnku aż się rozpadnie. Dokładnie zmiksuj blenderem, dodaj chia i wystudź.
  2. Mąkę wymieszaj z płatkami, cukrem i cynamonem. Dodaj olej i masło. Dokładnie wymieszaj składniki rękoma. Formę o wymiarach ok. 30 na 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż około połowę masy-ciasta i dokładnie ugnieć warstwę. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Wyjmij i ostudź. Rozsmaruj masę rabarbarową a na wierzch porozrzucaj resztę masy-ciasta jak kruszonkę. Piecz jeszcze 30 minut w tej samej temperaturze. Wyjmij, ostudź i schłodź kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Pozostałe informacje

Ten przepis na Owsianą kostkę z rabarbarem pochodzi z blogu Weganon.

Foto © jarafoti – Adobe Stock