Pasta z rzodkiewki i słonecznika
Ta ciekawie wyglądająca, różowa Pasta z rzodkiewek i słonecznika jest nie tylko zdrowa ale i smaczna. Idealna jako smarowanie na chleb – wystarczy dodać parę plasterków świeżej rzodkiewki oraz szczypiorek lub kiełki lub roszponkę.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Słonecznik przepłucz na sicie i umieść w blenderze, wyciśnij do słonecznika sok z cytryny. Rzodkiewki umyj, pokrój na połówki albo ćwiartki, wrzuć do słonecznika, dodaj sól i wszystko razem zblenduj na pastę.
  2. Dodatkowa wskazówka: dzięki temu, że w procesie produkcji została pominięta woda, pasta jest dość gęsta, ale od rzodkiewek i soku z cytryny wystarczająco wilgotna. Dobrze smaruje się na pieczywie i nie rozmacza go, więc świetnie nadaje się do smarowania bułek do szkoły czy pracy.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Pastę z rzodkiewek i słonecznika pochodzi z blogu Wszystko jest w głowie.

Foto © Arkadiusz Fajer – Adobe Stock