Pizza z patelni
Porcje Czas przygotowania
2pizze 30minut
Czas oczekiwania
30minut
Porcje Czas przygotowania
2pizze 30minut
Czas oczekiwania
30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mąkę, sól, cukier, drożdże i oliwę z oliwek zagnieć w misce, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu.
  2. W tym czasie przygotuj dodatki do pizzy.
  3. Podziel ciasto na odpowiednią ilość kawałków i rozwałkuj lub ugnieć palcami na okrągły kształt zaczynając od środka, idąc na zewnątrz.
  4. Rozgrzej patelnię i jak tylko będzie gorąca, ułóż na niej pierwszą pizzę. Podgrzewaj pod zamkniętą przykrywką przez 5 minut na najniższym ogniu.
  5. Odwróć pizzę na drugą stronę i nałóż na już upieczoną stronę przecier pomidorowy, oregano, wegański ser i dodatki. Piecz ponownie pod przykrywką przez 5 minut.
Pozostałe informacje

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu „Tydzień na weganie”: https://vegan-taste-week.de/

© Zdjęcie: Artem Shadrin – Adobe Stock