Pudding chlebowy
Porcje Czas przygotowania
4porcje 40minut
Porcje Czas przygotowania
4porcje 40minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kawałki jabłek, jagody, skórkę z cytryny wraz z cynamonem, 1/3 porcji cukru (50 g) i sokiem z cytryny, aż owoce staną się miękkie. Skrobię kukurydzianą rozpuść w zimnej wodzie i wlej do podsmażonych owoców. Podgrzej wszystko przez chwilę, a następnie odstaw na bok.
  2. Chleb pokrój na kromki i wyłóż nimi pierwszą warstwę naczynia do zapiekania. Zalej go sosem owocowym i nałóż na to kolejną warstwę chleba.
  3. Tofu połącz z z cynamonem, wanilią i pozostałym cukrem i wszystko razem dobrze wymieszaj, aż do do powstania kremowej masy. Jeśli tofu jest zbyt twarde, można dodać jogurtu sojowego lub wody.
  4. Na koniec, na kromki chleba wylej przygotowaną masę z tofu i posyp całość cynamonem i cukrem.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni, aż wierzch zrobi się złotobrązowy. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Pozostałe informacje

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu „Tydzień na weganie”: https://vegan-taste-week.de/

© Zdjęcie: Anna Shepulova – Adobe Stock