Sos pomidorowy do pizzy i makaronu
Sos pomidorowy do klasyk w każej kuchni. Nasza receptura łączy w sobie smaki Italii, a więc idealnie sprawdza się jako sos do pizzy, lazanii, wszelkiego rodzaju makaronów, a nawet jako baza do leczo.
Porcje Czas przygotowania
2duże słoiki 1godzina
Porcje Czas przygotowania
2duże słoiki 1godzina
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy, aż się zeszklą. W tym samym czasie sparzamy pomidory i czekamy, aż skórka zacznie z nich odchodzić.
  2. Obrane ze skórki pomidory dorzucamy do rondelka (możemy też przetrzeć je przez sito w celu usunięcia pestek i twardych części) i dusimy przez ok. 30 minut.
  3. Nastepnie dodajemy czerwone wino i dalej gotujemy minimum 20 minut, aż alkohol wyparuje.
  4. Dodajemy zioła i przyprawy, po czym gotujmy jeszcze przynajmniej 10 minut.
  5. Gotowy sos zlewamy do słoików lub dodajemy do potrawy.
Pozostałe informacje

Sos możemy też przygotować bez alkoholu zastępując czerwone wino octem balsamicznym w mniejszej ilości- ok. 1/4 szklanki na kilogram pomidorów.


Ten przepis na „Sos pomidorowy do pizzy i makaronu” został przygotowany specjalnie dla kampanii Tydzień na Weganie.

Foto © Wiktory- Shutterstock