Szaszłyki Satay z tofu
Porcje Czas przygotowania
1osoba 15minut + czas marynowania
Porcje Czas przygotowania
1osoba 15minut + czas marynowania
Składniki
Na szaszłyki
Na sos satay
Sposób przygotowania
  1. Sos sojowy, olej roślinny i przyprawy przełóż do miski i wymieszaj – mieszanka ta będzie służyła za marynatę.
  2. Tofu pokrój na równe, podłużne kawałki, umieść w misce z marynatą i pozostaw w niej na przynajmniej kilka godzin.
  3. Wszystkie składniki sosu umieść w garnku i podgrzać do momentu uzyskania jednorodnego sosu.
  4. Wyjmij kawałki tofu z marynaty i nadziej je na drewniane patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane tofu połóż na grillu na kilka minut lub na patelni z odrobiną oleju roślinnego.
  5. Szaszłyki podawaj wraz z przygotowanym sosem.
Pozostałe informacje

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu „Tydzień na weganie”: https://vegan-taste-week.de/

© Zdjęcie: missgruen.de