Torcik MARS bez pieczenia
Porcje Czas przygotowania
6porcji 15minut
Porcje Czas przygotowania
6porcji 15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Puszkę z mleczkiem kokosowym należy wstawić na noc do lodówki.
  2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny.
  3. Do garnuszka przełóż gęstą część mleka kokosowego (rzadką odlej – przyda się później). Dodaj 2 łyżeczki agaru, 2 łyżki masła orzechowego i 4 łyżki cukru (lub ksylitolu albo erytrolu). Podgrzej wszystko razem i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, mieszając, żeby masą się nie przypaliła.
  4. Masę z garnuszka przełóż do formy o wymiarach 22×22 cm (najlepiej wyłożoną folią spożywczą) i po przestygnięciu wstaw do lodówki na min. pół godziny.
  5. Odlej wodę z daktyli (nie wylewaj – przyda się później) i przełóż je do blendera. Dodaj sól, 2 łyżki masła orzechowego i zblenduj, w razie konieczności dodając odrobinę wody odlanej z daktyli. Powinien powstać gęsty karmel.
  6. Karmel wyłóż na wcześniej przygotowany spód i wstaw do lodówki.
  7. Do garnuszka przełóż połamaną na kostki czekoladę. Dodaj kilka łyżek wody kokosowej i podgrzej powoli, mieszając, aż składniki się połączą. Polej czekoladą torcik i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  8. Torcik można pokroić na porcje i zamrozić.
Pozostałe informacje

Przepis pochodzi z bloga Veganbanda