Torcik sezonowy z truskawkami
Porcje
6porcji
Porcje
6porcji
Składniki
Biszkopt
Masa
Sposób przygotowania
Biszkopt
  1. Mleko sojowe wymieszać z octem i odstawić na kilka minut (powinno się lekko ściąć). W tym czasie mąkę przesiać do miski, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wanilię i dobrze wszystko wymieszać. Do miski powoli wlewać mleko sojowe z octem i dobrze mieszać, następnie dodać olej i również dobrze wymieszać. Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy i piec w 180 st. przez ok 30 minut. Wyjąć w piekarnika i ostudzić (jeśli bardzo urosło, tworząc stożek, odciąć górę).
Masa
  1. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Stałą część mleczka kokosowego przełożyć do miski i dobrze zmiksować, dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Miksować jeszcze chwilę (masa powinna być lekko puszysta). Do gotowej masy dodać truskawki i lekko wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na przestudzony biszkopt. Na wierzch wyłożyć resztę truskawek. Ciasto włożyć do lodówki na 1h. W tym czasie przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (pół opakowania wystarczy). Galaretkę (przestudzoną) wylać na ciasto i włożyć do lodówki na kilka godzin.