Warzywne chipsy
Te chrupiące Warzywne chipsy stanowią świetną i zdrową alternatywę dla konwencjonalnych chipsów. Taka przekąska umili niejeden filmowy wieczór lub niejedną imprezę ze znajomymi.
Porcje Czas przygotowania
4porcje 55minut
Porcje Czas przygotowania
4porcje 55minut
Sposób przygotowania
  1. Obierz warzywa i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Tak pokrojone warzywa wrzuć do miski i wysmaruj oliwą. Teraz obsyp je solą, pieprzem, papryką w proszku, curry i ziołami włoskimi i dobrze wymieszaj. Po czym rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Uważaj przy tym, aby były od siebie oddzielone, w przeciwnym razie nie będą chrupiące.
  2. Nagrzej piekarnik do około 140 stopni i piecz chipsy około 50 minut. Jednakże sprawdzaj co kilka minut piekarnik, gdyż poszczególne warzywa upieką się w różnym czasie. Niektóre mogą być już wcześniej gotowe – wyjmij je wtedy z piekarnika. Pozostałe czyli niegotowe piecz dłużej. Poza tym każdy piekarnik jest inny. W czasie pieczenia chipsów otwieraj od czasu do czasu drzwi od piekarnika, aby wilgoć z warzyw się wydostała.
  3. Dodatkowa wskazówka: takie chipsy możesz zrobić również z innych warzyw, jak: oberżyna, dynia czy topinambur.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Warzywne chipsy został stworzony na potrzeby fundacji: Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt.

Foto © sarsmis – Shutterstock