Pesto-Cashew-Käse mit Raucharoma
Ten wędzony ser doskonale pasuje do grillowanej kanapki lub do deski serów. Aromatyczny z dodatkiem czosnku, świeżej bazylii i przypraw.
Porcje Czas przygotowania
8osób 10minut + czas chłodzenia
Porcje Czas przygotowania
8osób 10minut + czas chłodzenia
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Aby zrobić pesto: zmiksuj razem czosnek z bazylią i pieprzem. Odstaw pesto na bok.
  2. Teraz zmiksuj orzechy (wyczyszczonym mikserem) oraz natłuść kwadratową foremkę (naczynie).
  3. W małym garnku zagotuj wodę z Agar-Agar. Gotuj około 5 minut często mieszając. W międzyczasie dobrze zmiksuj pozostałe składniki na ser (oprócz pesto i wody), tak by powstała gęsta masa.
  4. Po 5 minutach gotowania się wody z Agar-Agar dodaj masę serową ciągle przy tym mieszając. Na początku mogą pojawić się grudki – potrzeba trochę czasu by wszystkie składniki dobrze się ze sobą wymieszały. Kiedy »płyn serowy« jest dobrze wymieszany i o gładkiej konsystencji, szybko dodaj pesto i raz lub dwa razy wymieszaj. Nie mieszaj za dokładnie – dobrze by były gdzieniegdzie kawałki niewymieszanego pesto.
  5. Teraz wlej masę serową do wcześniej przygotowanej foremki, odstaw do wystygnięcia i wstaw do lodówki, żeby ser się jeszcze bardziej schłodził. Gdy ser już stwardnieje, możesz za pomocą noża wyjąć go z foremki i serwować.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Wędzony ser z orzechów nerkowca i pesto pochodzi z blogu An Unrefined Vegan.

Foto © anunrefinedvegan, Ann Oliverio