Wegańska beza z kremem
Porcje Czas przygotowania
4porcje 4godziny
Porcje Czas przygotowania
4porcje 4godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Odmierzoną wcześniej dokładnie ilość aqufaby wlej do garnka. Podgrzewaj, doprowadzając do wrzenia i gotuj przez ok 10 minut, tak aby zostało ok 150 ml płynu.
  2. Tak zredukowaną aquafabę schłodź w lodówce, aż będzie całkiem zimna (można wykonać redukcję dzień wcześniej).
  3. Do misy miksera wlej schłodzoną aqufabę i ubijaj przez 5-6 minut, aż powstanie biała, dość sztywna piana. Po tym czasie dodawaj po 1-2 łyżki cukru, po każdej porcji miksuj przez ok 2 minuty.
  4. Kiedy cukier zostanie całkowicie zmiksowany z pianą dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty.
  5. Za pomocą silikonowej szpatułki wyłóż pianę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc z niej okrąg o średnicy ok 24 cm. Nie formuj jej zbyt długo.
  6. Tak przygotowaną bezę włóż do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i susz przez 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz dalej przez 2,5 – 3 godziny.
  7. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw do ostudzenia na pół godziny.
  8. Aby przygotować masę wyjmij zastygnięte mleczko kokosowe z 2 puszek i ubij z cukrem pudrem. Możesz również dodać ekstrakt z wanilii.
  9. Na bezę wyłóż kremem i ułóż na wierzchu ulubione owoce.
Pozostałe informacje

© Zdjęcie: Gulsina, Adobe Stock