Ta Wegańska orkiszowa pizza jest wyśmienita. Jej spód jest cienki, a boki chrupiące, wierzch pokrywa najlepszy domowy sos pomidorowy, warzywa oraz wegański parmezan.
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i sól. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne ciasto – na początku w misce, potem przełóż na stolnicę. Ciasto ma być gładkie i jędrne. Jeśli jest zbyt suche – dodaj łyżkę lub więcej wody.
Uformowane w kulę ciasto przełóż do natłuszczonej oliwą miski. Za pomocą dłoni lekko zwilż oliwą całą kulę ciasta. Miskę przykryj bawełnianym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok. 2 h (ciasto ma podwoić swoją objętość).Gdy podwoi swoją objętość, uderz je pięścią i podziel na 3 części. Bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj spody na pizze.
Na spód ciasta wyłóż po 5-6 łyżek domowego sosu pomidorowego* i plastry usmażonej cukinii. Całość posyp delikatnie nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Tak przygotowane pizze włóż do piekarnika nagrzanego do 260 st. C na ok. 15-20 min.
Sos pomidorowy*
Na patelnię wylej pomidory, które rozdrobnij wcześniej za pomocą widelca (odradzamy użycie tu blendera – pomidory mają być jeszcze lekko wyczuwalne). Dodaj drobno bardzo posiekany czosnek i pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj. Patelnię wstaw na gaz. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz odrobinę gaz. Sos gotuj przez ok. 10 min.
Gotowy sos pomidorowy przełóż do słoików. Można go wekować, a także mrozić. W lodówce zachowuje świeżość do tygodnia. Smacznego!
Pozostałe informacje
Ten przepis na Wegańską orkiszową pizzę pochodzi z blogu True Taste Hunters.