Wegański biszkopt
Porcje Czas przygotowania
6porcji 30minut
Porcje Czas przygotowania
6porcji 30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Przygotuj dwie miski. Do jednej wlej wszystkie mokre składniki, czyli mleko sojowe, ocet i olej. Dobrze wymieszaj. Do drugiej wsyp suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier i sól. Również wymieszaj.
  2. Mokre składniki wlej do suchych i dobrze wymieszaj, najlepiej trzepaczką. Masę wlej do formy (wielkość: 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Biszkopt można przekroić po wystygnięciu.
  4. Jeżeli chcesz przygotować tort składający się z kilku warstw najlepiej będzie go upiec w dwóch oddzielnych mniejszych tortownicach. Jeżeli nalejesz zbyt dużo masy do formy, biszkopt może „klapnąć”.