Wegański kopiec kreta
Porcje Czas przygotowania
6porcji 30minut
Czas gotowania
40minut
Porcje Czas przygotowania
6porcji 30minut
Czas gotowania
40minut
Składniki
Na ciasto
Na masę
Sposób przygotowania
  1. W misce połącz mleko z octem i odstaw na kilka minut, aby zgęstniało.
  2. Do kolejnej miski przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz kakao, wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj cukier i wszystko wymieszaj.
  3. Do mieszanki mleka z octem dodaj roztopione masło i wymieszaj wszystko razem. Wlej powoli do suchych składników, cały czas mieszając, aż do wymieszania się składników i powstania ciasta.
  4. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm lekko natłuszcz i obsyp mąką. Wlej do niej całą masę na ciasto. Piecz w 180°C przez 45 minut. Po wyjęciu z piernika poczekaj aż ciasto ostygnie .
  5. W tym czasie możesz przygotować krem do ciasta. Stałą część puszki mleka kokosowego przełóż miski, dodaj cukier oraz sok z cytryny, wszystko ubij na sztywną i puszystą masę. Do ubitej śmietanki dodaj pokrojoną w drobniutką kostkę gorzką czekoladę, całość delikatnie wymieszaj i odłuż do lodówki, aby się schłodziło.
  6. Z wystudzonego biszkoptu zetnij wierzch (tą część ciasta pokrusz do mniejszej miseczki). Ze środka wydrąż również nieco ciasta, pozostawiając około 2 centymetrowe ranty. Banany obierz ze skórki, przekrój na wzdłuż i ułóż na cieście na środku – w miejscu wydrążenia.
  7. Schłodzoną śmietankę kokosową wyłóż na bananach tworząc z niej kształt kopca. Całość obłóż rozdrobnionym ciastem, lekko je dociskając. Ciasto włóż do lodówki, aby się schłodziło (najlepiej na kilka godzin).