Wegański twarożek ziołowy
Wegański twarożek ziołowy to propozycja na śniadanie, ale jako danie obiadowe świetnie sprawdza się też z pieczonymi ziemniakami.
Porcje Czas przygotowania
2porcje 10 minut
Porcje Czas przygotowania
2porcje 10 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Dzień wcześniej ostrożnie wlej jogurt sojowy na bardzo cienkie sito kuchenne, nie mieszając go wcześniej i pozostaw do odsączenia na noc w lodówce.
  2. W międzyczasie drobno posiekaj zioła i obraną cebulę i wymieszaj w misce z odsączonym jogurtem sojowym i octem balsamicznym. Dodaj oliwę z oliwek, aby uzyskać kremową konsystencję. Rozdrobnić czosnek szerokim nożem przy użyciu odrobiny soli i dodać do mieszanki. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Dip pasuje bardzo dobrze do pieczonych ziemniaków.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Wegański twarożek ziołowy pochodzi z książki „Vegan kochen für alle” autorstwa Björn Moschinski

Foto ©  Florian Bolk und André Wagenzik