Wegańskie jagodzianki
Porcje
10sztuk
Porcje
10sztuk
Składniki
Na kruszonkę
Sposób przygotowania
  1. Suche drożdże zalać ciepłym napojem sojowym i odczekać ok 10 minut. W małym garnku wymieszać 1 łyżkę mąki z kilkoma łyżkami wody i podgrzać do uzyskania konsystencji kleiku (nie zagotowywać), odstawić do wystygnięcia. Do drożdży z mlekiem dodać olej i cukier, sól, skórkę z cytryny lub limonki, wymieszać. Zagniatać ciasto dodając partiami mąkę a następnie przestygnięty kleik. Zagniatanie ciasta powinno trwać ok 10-15 minut, aż do uzyskania sprężystego ciasta, odchodzącego od ręki, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać trochę mąki. Odstawić gotowe ciasto do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier, wlać olej i wszystko wymieszać (kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku). Jagody przepłukać, dodać do nich cukier puder i mąkę ziemniaczaną Gdy ciasto wyrośnie- zagnieść je ponownie i podzielić na 10 w miarę równych części. Każdy kawałek ciasto rozwałkować. Tak przygotowane ciasto włożyć do małej miseczki lub kokilki, tak aby boki ciasta znajdowały się na rantach miseczki. Na środek ciasto włożyć jagody (kilka łyżeczek) i dobrze połączyć ze sobą końcówki ciasta znajdujące się na rancie miseczki. Układać na blaszce do pieczenia łączeniem do dołu i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut, a następnie piec w temperaturze 200 st. przez ok 25 minut (do zrumienienia).