Wegańskie oponki
Porcje Czas przygotowania
5porcji 30minut
Porcje Czas przygotowania
5porcji 30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Tofu dobrze odciśnij z nadmiaru wody. Następnie zblenduj razem z mlekiem roślinnym, cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę.
  2. W misce wymieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj do tego masę z tofu i zagnieć wszystko razem, tak aby powstało ciasto. Gdyby było zbyt suche, to dodaj trochę mleka, jeśli zbyt mokre to mąki
  3. Ciasto przełóż na blat, podziel na kilka części, następnie pierwszą z nich rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm. Szklanką wykrój placki, a w środku dziurkę zrób kieliszkiem (resztę ciasta dołącz do kolejnej porcji). Tak samo postępuj z kolejnymi częściami.
  4. Tak powstałe oponki smaż na średnio rozgrzanym oleju do jasnobrązowego koloru z obu stron. Gotowe układaj na ręczniku papierowym do odcieknięcia nadmiaru tłuszczu. Gotowe i przestygnięte można posypać cukrem pudrem.