Zimowa sałatka z jarmużem i pomelo
Ta sezonowa sałatka to doskonały pomysł, gdy zimową porą najdzie Cię ochota na świeżą porcję warzyw i owoców. Ciekawa kombinacja jarmużu, pomelo i pistacji nadaje sałatce nie tylko wyjątkowy smak, ale i sprawia, że jest to istna bomba witaminowa.
rodzaj dania
Przystawki
,
Sałatki
allergen/składnik
Bez glutenu
,
Bez soji
cecha
Szybkie
,
Zdrowe
stil
Wyszukane
Porcje
2
porcje
Porcje
2
porcje
Składniki
2
szklanki
posiekanego jarmużu
pozbawiony twardych łodyżek i nerwów
1-1,5
szklanki
pomelo
obrany i pokrojone na mniejsze kawałki
2-3
łyżki
szczypiorku
posiekany
1/4
szklanki
postacji
obrane i pokrojone w połówki, najlepiej niesolone
1
dojrzałe awokado
obrane i pokroje w kostkę
1
łyżeczka
oliwy
1
łyżeczka
soku z cytryny
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Jarmuż włóż do dużej miski, wlej 1 łyżeczkę oliwy i za pomocą dłoni ugniataj i masuj jarmuż, mieszając go jednocześnie z oliwą przez około 1-2 minuty.
Następnie dodaj do miski pozostałe składniki. Całość wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Dodatkowa wskazówka: zamiast pomelo możesz użyć czerwonego grejpfruta lub pomarańczę.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Zimową sałatkę z jarmużem pochodzi z blogu
ammniam
.
Foto © iMarzi – Adobe Stock