Ta buraczana zupa jest pełna kawałków słodkich warzyw oraz orzechowych liści botwiny w pięknym, żywo różowym kolorze. Połączenie buraka i kokosa to strzał w dziesiątkę – wspaniale się uzupełniają: ten pierwszy jest słodko-winny, a ten drugi łagodny i delikatny.
Imbir i czosnek obierz, papryczkę chili pozbaw pestek, a następnie wszystko drobno posiekaj. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej i dodaj posiekane składniki, smaż na minimalnym ogniu przez 1- 2 minuty.
Liście botwinki grubo pokrój, buraczki wyszoruj i pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki, pietruszkę oraz marchew obierz i pokrój w równą kostkę.
Do podsmażonego czosnku, chili i imbiru dodaj tak przygotowane warzywa, szczyptę soli i kumin z kolendrą. Duś co jakiś czas mieszając przez 10 – 15 minut.
Wlej bulion i mleko kokosowe, gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Na koniec dopraw do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Podawaj ze świeżą kolendrą lub pietruszką.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Botwinkę z mlekiem kokosowym pochodzi z blogu Jadłonomia.