Rozpocznij od przygotowania zaczynu. Do szklanki wlej 1/3 szklanki mleka roślinnego, pokrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na ok 10 minut.
Po tym czasie do miski wsyp resztę mąki, mleka roślinnego, cukier oraz zaczyn. Wszystko razem ugniataj ok 5-7 minut, do powstania sprężystego ciasta (można użyć też do tego celu miksera z końcówką do wyrabiania ciasta). Po tym czasie dodaj olej i nadal wyrabiaj ok 2-3 minut.
Ciasto przełóż do miski, przykryj szczelnie i pozostaw do wyrastania na ok pół godziny.
W tym czasie przygotuj kleik. Do małego garnka wlej mleko sojowe i mąkę, wszystko dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. Podgrzewaj na małej mocy, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Wyłącz palnik i pozostaw do ostygnięcia.
Po pół godziny do wyrośniętego ciasta dodaj kleik i wszystko jeszcze raz dobrze wyrabiaj przez kilka minut. Tak przygotowane ciasto zostaw do wyrośnięcia na kolejne 1,5 godziny.
Po tym czasie przełóż ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw znów do wyrastania na ok pół godziny. Nastaw piekarnik na 180 st.
W tym czasie rabarbar pokrój na małe kawałki i przygotuj kruszonkę (wszystkie składniki włóż do miski i rozcieraj w palcach do uzyskania struktury mokrego piasku).
Na wyrośnięte ciasto wyłóż pokrojony rabarbar i posyp wszystko obficie kruszonką. Włóż ciasto do piekarnika i piecz ok 35-40 minut, do zrumienienia się kruszonki.