Ciasto na pizzę
Najlepszy i najprostszy sposób na ciasto do pizzy, który zawsze się sprawdza. Ciasto wyrasta delikatne i chrupiące, a dodatek odpowiednich składników nadaje mu indywidualności.
Porcje Czas przygotowania
1blacha 15minut plus godzina na wyrośnięcie ciasta
Porcje Czas przygotowania
1blacha 15minut plus godzina na wyrośnięcie ciasta
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj dokładnie ze sobą. Palce natłuść oliwą, żeby ciasto się nie lepiło. Uformuj dużą kulę. Przykryj miskę natłuszczoną folią aluminiową lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.*
  2. Jak ciasto już wyrośnie przełóż je na blachę lub stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj lub uformuj palcami placek do pizzy. Rozgrzej piekarnik do 220 C.
  3. Posmaruj sosem pomidorowym i posyp ulubionymi dodatkami. Piecz pizzę w piecyku przez 15-20 minut.
Pozostałe informacje

*Porady: Zamiast drożdży świeżych można użyć drożdży suchych instant według przelicznika 7 g drożdży suchych = 25 g drożdży świeżych. Można też użyć mąki żytniej lub innej pełnoziarnistej, ale jako dodatek, np. 3 szklanki mąki pszennej i 1 mąki żytniej, ciasto lepiej rośnie na mące pszennej. Jeśli ciasto nie wyrasta, warto dodać trochę więcej cukru- drożdże je lubią.


Ten przepis na ciasto na pizzę został opracowany na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.

Foto ©  Olga Nayashkova – Shutterstock