Idealny Pad thai
Pad thai to jedno z najpopularniejszych dań w Tajlandii – idealne połączenie smaków: słodkiego, kwaśnego i pikantnego. Stopień ostrości i dodatki zależą od Ciebie – tutaj w ciekawej wersji z tofu i szpinakiem.
Porcje Czas przygotowania
4porcje 30minut
Porcje Czas przygotowania
4porcje 30minut
Sposób przygotowania
  1. Cebulę obierz i pokrój na 4 części, wrzuć do robota kuchennego z ostrzami. Do cebuli dodaj obrane ząbki czosnku i papryczkę chilli. Blenduj na gładką pastę. W woku rozgrzej olej, dodaj pastę. Przełóż do miseczki. Marchew, paprykę i tofu pokrój w słupki. Kolby kukurydzy przekrój na pół. DO miseczki nalej 50 ml sosu sojowego, dodaj syrop z agawy i szczyptę pieprzu. Dodaj tofu i odstaw na chwilkę.
  2. Ponownie dodaj trochę oleju na patelnię i wrzuć marchewkę, kukurydzę i paprykę. Gdy zmiękną dodaj kolby kukurydzy. Tofu usmaż na osobnej patelni, jeśli jednak nie chcesz możesz je usmażyć na złoty kolor na początku i odłożyć do miseczki. Gdy tofu jest usmażone połącz je razem z warzywami, dodaj szpinak i sezam. Mieszaj i smaż przez kolo 5 minut cały czas pilnując by nic nie przywarło nam do dna. Makaron przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta, odcedź i wymieszaj z podsmażoną pastą z cebuli. Dodaj do reszty warzyw. Podsmaż jeszcze chwilę, po czym serwuj Pad thai posypany posiekaną kolendrą i orzeszkami ziemnymi.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Idealny Pad thai pochodzi z blogu vegalove.

Foto © tatyanasuyarova, Adobe Stock