Jesienna nalewka
Jesienna nalewka na bazie jabłek, gruszek, śliwek i winogron z posmakiem cynamonowo- goździkowym to smakowita propozycja na chłodne, jesienne wieczory w miłym towarzystwie.
Porcje
1duża butelka
Czas oczekiwania
6tygodni (minimum)
Porcje
1duża butelka
Czas oczekiwania
6tygodni (minimum)
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Owoce pokrój w ćwiartki, śliwki przekroj na pół, winogorna oddziel od gałązek.
  2. Owoce wrzuć do dużego słoja, zasyp cukrem i zalej alkoholem, tak, aby były całkowicie zanurzone. Zakręć szczelnie słój i odstaw w ciepłe miejsce na kilka tygodni, co jakiś czas mieszając.
  3. Po kilku tygodniach odsącz płyn od owoców, przefiltuj przez filtr do kawy i rozlej do butelek. Przechowuj w zaciemnionym miejscu.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Jesienną nalewkę powstał na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.

Foto: © inventart- Adobe Stock