Kanapki z łososiową marchewką
Wegański łosoś z marchewki podany z serkiem śmietankowym na kanapeczkach to świetny pomysł na imprezową zakąskę. Goście będą zaskoczeni rybnym smakiem tej wytrawnej przystawki.
Porcje Czas przygotowania
6porcji 20minut plus 1 dzień oczekiwania
Porcje Czas przygotowania
6porcji 20minut plus 1 dzień oczekiwania
Składniki
Składniki na łososiową marchewkę
Składniki na „serek śmietankowy”
Do serwowania
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki na łososiową marchewkę, z wyjątkiem marchwi wymieszać w garnku i zagotować. Następnie obniżyć temperaturę i gotować jeszcze przez 10 minut, w celu lepszego wydobycia aromatów.
  2. W międzyczasie pokruj obieraczką marchewkę na drobne paski i umieść w żaroodpornej misce. Jeszcze gorący bulion przelej przez drobne sito na marchewkę. Tak przygotowane marchewki będa lekko ugotowane. Poczekaj, aż rosół ostygnie, następnie przykryj folią spożywczą lub napełnij nimi wysterylizowane naczynia. Marchew w bulionie pozostaw w lodówce na co najmniej jeden dzień (lub nawet do 7 dni). Bulion zadziała jak marynata.
  3. W przypadku „sera śmietankowego” namocz orzechy nerkowca we wrzącej wodzie przez 15 minut. Odcedź wodę i zmiksuj odsączone orzechy wraz z innymi składnikami w mikserze do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie od razu użyj serka lub przechowywać w hermetycznie zamkniętym pojemniku przez 3-4 dni w lodówce.
  4. Do podania, utostuj chleb żytni i pokrój go małe kawałki. Kawałki chleba obficie posmaruj „serem śmietankowym”. Ułóż wędzonego łososia (dobrze odsączonego) na wierzchu i udekoruj cytrynami, kaparami i koperkiem.
Pozostałe informacje

Ten przepis na kanapki z łososiową marchewką pochodzi z książki: Gaz Oakley »Vegan Christmas«.

Foto © Simon Smith