Kanapki z wegańskim bekonem
Ten przepis na Kanapki z wegańskim bekonem to absolutny hit. Za bekon posłużyły tutaj grzyby shitake mające głęboki, intensywny smak i mięsistą konsystencję, dzięki czemu świetnie imitują mięso.
Porcje
2kanapki
Porcje
2kanapki
Składniki
Bekon z grzybów shitake:
Kanapki:
Sposób przygotowania
  1. Grzyby shitake pokrój w cienkie plasterki, przełóż do miski i polej sosem sojowym. Na patelni rozgrzej olej i rozłóż grzyby, posyp je papryką wędzoną. Pozwól grzybom się porządnie zrumienić. Kolejny krok to polanie ich syropem klonowym i podsmażanie, aż się skarmelizują. Posyp pieprzem i pozostaw na patelni do wystygnięcia – powinny być solidnie podsmażone, takie smakują najlepiej.
  2. Gdy bekon z shitake jest już gotowy można zabrać się za przygotowanie kanapki z bekonem. Kromkę chleba posmaruj grubą warstwą hummusu, przykryj ją starannie plastrami awokado, a na koniec warstwą bekonu z shitake. Jeśli chcesz możesz podpiec kromkę chleba w tosterze lub na patelni, żeby dodatkowo chrupało. Hmmm…pycha:)
Pozostałe informacje

Ten przepis na Kanapki z wegańskim bekonem pochodzi z blogu Surojadek.

Foto © Surojadek.