Karmelowy popcorn
Porcje Czas przygotowania
4porcje 30minut
Porcje Czas przygotowania
4porcje 30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Olej kokosowy rozgrzej w dużym garnku z pokrywką na średnim ogniu. Dodaj ziarna popcornu, wymieszaj i przykryj. Potrząsaj garnkiem co 20 sekund, aby równomiernie podgrzać ziarna. Po 1-2 minutach ziarna powinny zacząć pękać. Gdy popcorn będzie gotowy, zdejmij garnek z ognia.
  2. Do mniejszego rondelka dodaj masło roślinne lub olej kokosowy i syrop klonowy. Delikatnie zagotuj przez 2 minuty, cały czas mieszając. (Uwaga, nie zdejmuj zbyt szybko z ognia, ponieważ cukier i olej nie stwardnieją i nie będą chrupiące po dodaniu do popcornu, ale uważaj również, aby nie przegotować, ponieważ cukier może się przypalić.)
  3. Zdejmij rondel z ognia i dodaj wanilię, proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną, cynamon i sól.
  4. Polej popcorn sosem karmelowym i wymieszaj. Rozłóż popcorn na papierze do ostygnięcia przez 5-10 minut.
Pozostałe informacje

© Zdjęcie: phadsanu, Adobe Stock