Korzenne wegańskie „śledzie” z rodzynkami w pomidorach
Kotlety sojowe a’la korzenne śledzie z rodzynkami w pomidorach. Marynowane w zalewie octowej. Idealne na wigilijny stół.
Porcje Czas przygotowania
1średni sloik 1godzina
Porcje Czas przygotowania
1średni sloik 1godzina
Składniki
Zalewa octowa
Sposób przygotowania
  1. Kotlety sojowe posól, zalej wrzątkiem i gotuj przez kilka minut. Odlej wodę i po ostygnięciu pokrój w paski.
  2. Przygotuj zalewę octową: do garnka wlej 1 szklankę octu, 3 szklanki wody, dodaję 5 łyżek cukru, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz obraną i pokrojoną w krążki cebulę. Zagotuj i gotuj kilka minut.
  3. Kotlety sojowe zalej gorącą zalewą i po ostygnięciu wstaw do lodówki min. na 1 dobę.
  4. Cebulę smaż na dużej patelni na oleju tak długo, aż się zeszkli. Dodaj rodzynki, przyprawy, cukier i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli farsz jest bardzo gęsty i się przypala, dolej trochę wody.
  5. Dodaj kotlety sojowe i gotuj jeszcze przez chwilę, mieszając. Przełóż do miski i po ostygnięciu schłodź w lodówce.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Korzenne wegańskie „śledzie” z rodzynkami w pomidorach pochodzi z blogu Veganbanda.

Foto © Veganbanda.