Marmolada dyniowo- pomarańczowa z imbirem to jesienna delicja na deszczowe i zimne poranki. Słodki smak dyni wzbogacony o soczystą pomarańczę i ostry imbir dopełniają smaku tej przepysznej marmoladzie.
Dynię umyj, wypestkuj i pokrój wraz ze skórą w drobne kawałki, Kawałki dyni wrzuć do garnka.
Imbir obierz, zetrzyj na tarce lub pokrój drobno i dorzuć do garnka z dynią.
Następnie wlej do garnka świeży sok z pomarańczy i limetki. Pomarańcze obierz ze skóry, pokrój w duże kawalki i dorzuć do garnka z dynią.
Do garnka wlej sok z agawy i wszystko razem gotuj na dużym gniu przez 3-4 minuty. Następnie zmniejsz nieco temperaturę i gotowuj ponownie na średnim ogniu przez 15-18 minut.
Następnie zmiksowuj całość blenderem, a później przetrzyj przez drobne sito do innego garnka.
Doprawić kardamonem i wanilią. Następnie wmieszaj Agar- Agar za pomocą trzepaczki i ponownie zagotuj marmoladę.
Gorącą marmoladę nałóż do wyparzonych słoików, możesz zapasteryzować lub od razu serować na śniadanie.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Marmoladę dyniowo- pomarańczową z imbirem pochodzi z bloga veggies