Jeśli akurat nie masz bułki tartej, zmiel dwie kromki chleba lub bułkę w mikserze do postaci bułki tartej i odstaw na bok.
Następnie wrzuć orzechy do miksera i zmiel bardzo drobno, wręcz do konsystencji mąki (może zostać kilka drobnych kawałków) i też odstaw na bok.
Teraz posiekaj bardzo drobno grzyby w mikserze.
Pokrój cebulę i czosnek na bardzo małe kawałki i zeszklij na patelni lub w dużym garnku. Dodaj grzyby, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i sos sojowy, wszystko razem dobrze wymieszaj i jeszcze chwilę smaż aż grzyby staną się miękkie.
Zmieszaj razem bułkę tartą z orzechami. Powinna powstać z tego gęsta masa – jeśli jest za sucha to dolej trochę bulionu lub wody, tak aby można było tą masę łatwo uformować.
Rozdrobnij kasztany i dodaj do masy orzechowej.
Umieść masę w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią aluminiową i piecz około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Pieczeń smakuje szczególnie dobrze gdy serwowana z wegańskim sosem brązowym (pieczeniowym) oraz z pieczonymi w piekarniku warzywami.