Polentowo-jaglana mini pizza
Polecamy ten interesujący przepis na Polentowo-jaglaną mini pizzę. Jest to lżejsza i bezglutenowa wersja konwencjonalnej pizzy. Co więcej, możesz użyć do niej rozmaitych dodatków – pomysłowość tutaj nie zna granic.
Składniki
Ciasto na mini pizzę:
Zielony sos:
Sposób przygotowania
  1. Najpierw przegotuj polentę i kaszę jaglaną – w garnku zagotuj bulion z dodatkami i wsyp kaszę jaglaną i polentę, mieszaj często by się nie przypaliła, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości (ok. 10 minut). Na papierze do pieczenia uformuj z masy placki – mini pizze i pozostaw do wystygnięcia.
  2. W międzyczasie przygotuj zielony sos i dodatki – zagotuj bulion, dodaj posiekany jarmuż i gotuj ok. 10 min. Następnie całość zmiksuj (dopraw solą i pieprzem do smaku). Grzyby rozmróź i pokrój na drobne paski. Szalotkę i posiekaną cykorię podduś do miękkości na patelni, osobno. Pieczonego buraka pokrój w kawałki.
  3. Nałóż na mini pizze sosy i dodatki i piecz 30 minut w 180°C.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Polentowo-jaglaną mini pizzę pochodzi z blogu Weganon.

Foto © charlotte lake- Adobe Stock