Ta Prosta zupa pieczarkowa jest w sam raz na jesienno-zimowe chłody – rozgrzewająca, prosta w przygotowaniu i po prostu pyszna. Tu w wersji z ziemniakami, ale równie dobrze możesz dodać brązowy ryż lub makaron.
Pieczarki wraz z trzonkami pokrój w kostkę. Wrzuć je na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i podsmaż od czasu do czasu mieszając . Pieczarki muszą zmięknąć i ładnie się przyrumienić.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w bulionie warzywnym. Gdy będą już prawie miękkie, dodaj do nich podsmażone pieczarki i chwilę jeszcze gotuj.
Następnie odlej dwie szklanki zupy (wraz z ziemniakami i pieczarkami), zmiksuj je na gładko i wlej z powrotem do garnka. Na koniec zupę dopraw sosem sojowym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Posypka: Orzechy, koperek i natkę pietruszki wsyp do miseczki i wymieszać.
Zupę rozlej na talerze i posyp miksem orzechowo-koperkowo-pietruszkowowym.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Prostą zupę pieczarkową pochodzi z blogu ammniam.