Pudding z tapioki z mango
Oto przepis na najlepszy kremowy pudding z tapioki. Sekretem jego wyjątkowego smaku jest połączenie delikatnego kokosa z wyrazistym słodkim mango, jednym słowem – zdrowy, szybki i pyszny deser.
Porcje
6porcji
Porcje
6porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Tapiokę przepłucz bardzo dokładnie w wodzie, około 3 razy, do momentu, gdy woda będzie klarowna i czysta. Zlej z niej wodę, wrzuć do średniego garnuszka i zalej 2 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Przemieszaj co jakiś czas by tapioka nie przywarła do dna garnuszka. Po 15 minutach gotowania wlej puszkę mleczka kokosowego, dodaj syrop klonowy, sól i gotuj kolejne 15 minut. Po tym czasie pudding przelej do szklaneczek. Gdy przestygną, umieść w lodówce na około 2 godziny do całkowitego wychłodzenia (najlepsze są prosto z lodówki). Podczas przygotowywania puddingu, obierz mango (musi być bardzo dojrzałe i miękkie) i blenduj na owocowy i kremowy mus.
  2. Gotowe zimne puddingi udekoruj musem z mango i dowolnymi dodatkami – np. wiórkami kokosowymi i jagodami goji. Możesz trzymać takie puddingi w lodówce do 5-6 dni.
  3. Dodatkowa wskazówka: jeśli wolisz gęste puddingi, dodaj 1,5 szklanki wody zamiast 2 pełnych.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Pudding z tapioki i z mango pochodzi z blogu Savoury or sweet.

Foto © Savoury or sweet.