Ta Sałatka ze szparagami i truskawkami jest wyjątkowa dzięki nietypowemu połączeniu truskawek, szparagów, soczewicy, wędzonego tofu i malinowego dressingu. Przepyszna, lekka i orzeźwiająca – w sam raz na wczesno-letni czas.
Kiełki, sałatę i rukolę umyj i połóż na talerz. Wyłóż soczewicę na druszlak by ściekła i następnie również wysyp na talerz. Truskawki umyj, pokrój na ćwiartki i rozłóż równomiernie na talerzu.
Odkrój końcówki szparagów i pokrój szparagi na nieduże kawałki. Pieczarki umyj i przekrój na połówki. Podgrzej olej na patelni. Najpierw wsyp na patelnię szparagi, po czym pieczarki i wędzone tofu i mocno smaż wszystko razem około 5 minut, aż warzywa i tofu się zarumienią. Teraz dodaj syrop z agawy i posól. Następnie wyłóż wszystko na talerz na sałatkę i polej olejem z pestek dyni.
Aby zrobić dressing: rozdrobnij maliny widelcem (jeśli mrożone – to najpierw je rozmroź) i wymieszaj z sokiem pomarańczowym, musztardą i syropem z agawy. Dopraw solą i pieprzem i polej po sałatce.