Ser z orzechów nerkowca
Ten Ser z orzechów nerkowca jest szczególnie warty polecenia: ma przyjemnie miękką, kremową konsystencję przy czym jest na tyle twardy by kroić go nożem.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Orzechy nerkowca wcześniej namocz przynajmniej 6 godzin. W kielichu malaksera lub robota kuchennego umieść orzechy i rozdrobnij. Dodaj płatki drożdżowe oraz przyprawy. Miksuj wszystko do połączenia składników.
  2. Do garnka o grubym dnie wlej mleko, dodaj agar oraz olej. Całość doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz płomień do minimum i gotuj pod przykryciem przez 10 minut do momentu aż całość zgęstnieje.
  3. Ciągle miksując mieszankę z orzechów, dodawaj stopniowo mieszaninę mleka i agaru. Miksuj do uzyskania gładkiej, jedwabistej konsystencji. Dodaj pastę miso oraz sok z cytryny oraz ponownie miksuj. Powstałą masę przelej do dużej foremki lub dwóch, trzech mniejszych foremek, np. miseczek. Tak przygotowane serki pozostaw bez przykrycia, przełóż do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  4. Serek wyciągnij z formy i obsyp ulubionymi ziołami lub przyprawami.
Pozostałe informacje

Przepis na Ser z orzechów nerkowca pochodzi z blogu mniu mniu.

Foto © mniu mniu.