Sałatka z czerwonej kapusty
Sekret tej pysznej surówki tkwi w duszonej czerwonej kapuście – tutaj, w towarzystwie suszonych pomidorów. Co więcej, taka surówka jest bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Czerwoną kapustę cienko poszatkuj, włóż do garnka, dolej odrobinę wody (tak aby przykryła dno garnka) i duś pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu mieszając.
  2. W międzyczasie obierz, pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na 1 łyżce oliwy lub oleju na złoty kolor.
  3. Następnie ugotowaną kapustę odcedź (gdyby na dnie została jeszcze woda) i włóż z powrotem do garnka. Dodaj do niej podsmażoną cebulkę, suszone pomidory i natkę pietruszki. Sos sojowy, ocet balsamiczny i syrop klonowy wymieszaj razem w małej miseczce i wlej do kapusty. Całość wymieszaj. Sałatkę przypraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Dodatkowa wskazówka: bez oliwy (oleju) i syropu klonowego sałatkę można jeść na poście Dr Ewy Dąbrowskiej.
Pozostałe informacje

Tan przepis na Sałatkę z czerwonej kapusty pochodzi z blogu ammniam.

Foto © Canva