Świąteczny jagielnik piernikowy
Jagielnik o smaku piernika. Zdrowe ciasto bez pieczenia, oczywiście nie tylko na święta!
Porcje Czas przygotowania
6osób 35 minut
Porcje Czas przygotowania
6osób 35 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Płatki owsiane i orzechy upraż na suchej patelni. Daktyle lub śliwki gotuj na parze przez kilka minut, żeby zmiękły.
  2. W malakserze umieść orzechy, płatki owsiane, daktyle lub śliwki, 1 czubatą łyżkę oleju kokosowego i blanduj, aż powstanie plastyczna masa. Masą wyłóż tortownicę ( ok. 21 cm) wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłucz wodą. Dolej 4 filiżanki mleka roślinnego i gotuj, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn (15-20 minut).
  4. Dodaj 1 czubatą łyżkę oleju kokosowego, łyżkę kakao, przyprawę piernikową (2 łyżki domowej, przepis poniżej), posłodź do smaku (np. 7 łyżek erytrolu) i zblenduj. Masę wyłóż do tortownicy
  5. Czekoladę połam na kostki i umieść w garnuszku. Dodaj kilka łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzej powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Udekoruj jagielnik.
  6. Po przestygnięciu jagielnik wstaw na noc do lodówki. Gotowe!
Pozostałe informacje

Przepis na domową przyprawę piernikową znajdziesz tutaj.

Ten przepis na Świąteczny jagielnik piernikowy pochodzi z blogu Veganbanda.

Foto © Veganbanda.