Szarlotka sypana
Porcje Czas przygotowania
6porcji 30minut
Porcje Czas przygotowania
6porcji 30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Masło roślinne umieść w zamrażalniku – ułatwi to jego ścieranie.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cynamon i odstaw. Jeśli powstanie dużo soku podczas ich ścierania, możesz część odlać.
  3. W dużej misce wymieszaj kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  4. Formę ok 20 cm dobrze wysmaruj masłem roślinnym. Na spód wysyp ok 1/3 mieszkanki suchych składników i ją wyrównaj, na to zetrzyj równomiernie 30 g masła (na grubych oczkach), również wyrównaj, następnie wyłóż połowę startych jabłek. Teraz powtórz czynność, czyli wysyp ok 1/3 mieszanki, zetrzyj 30 g masła, wyłóż resztę jabłek. Na sam wierzch wysyp ostatnią porcję mieszanki suchych składników i zetrzyj całe pozostałe masło tak, aby równomiernie pokrywało cały wierzch ciasta.
  5. Piecz przez ok. 60 min w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia.
Pozostałe informacje

© Zdjęcie: okkijan2010, Adobe Stock