Szparagi z wegańskim sosem holenderskim
rodzaj dania
Przystawki
,
Sałatki
rodzaj kuchni
Kuchnia Francuska
,
Śródziemnomorskie
allergen/składnik
Bez soji
okazja
Impreza
,
Przekąski
cecha
Niedrogie
,
Szybkie
,
Zdrowe
stil
Klasyczne i podstawowe przepisy
Porcje
Czas przygotowania
2
porcje
15
minut
Porcje
Czas przygotowania
2
porcje
15
minut
Składniki
1
pęczek
szparagów
1
szklanka
niesłodzonego mleka roślinnego
2
łyżki
mąki ryżowej białej
2
łyżki
nieaktywnych płatków drożdżowych
1
płaska łyżeczka
kurkumy
1/2
łyżeczki
czarnej soli kala namak
szczypta
pieprzu
1
łyżka
soku z cytryny
duża
łyżka
oleju kokosowego bezwonnego i bezzapachowego
Sposób przygotowania
Szparagi włożyć do gotującej się, osolonej wody.
Gotować 8 – 10 minut (czas gotowania zależy od grubości łodyżek)
W międzyczasie przygotować sos
Do garnka włożyć wszystkie składniki z wyjątkiem oleju.
Delikatnie podgrzewać do zagotowania. Ciągle mieszać.
Zakończyć gotowanie, gdy sos zgęstnieje.
Dodać olej i dokładnie wymieszać. Możliwe, że sos będzie trzeba rozcieńczyć mlekiem do pożądanej gęstości (wszystko zależy od rodzaju mąki).
Szparagi odcedzić, wyłożyć na talerz. Polać sosem.
Polecam dodatkowo skropić sokiem z cytryny i posypać pokruszonymi orzechami.
Pozostałe informacje
Przepis pochodzi z bloga
Weganon
.
Zdjęcie autorstwa ©
Weganon